Khasiat Buah Laici Untuk Kesihatan

Khasiat Buah Laici


Khasiat Buah Laici | Buah Laici mengandungi 66 kalori per 100 g, setanding dengan dalam jadual-anggur. Ia tidak mempunyai lemak tepu atau kolesterol, tetapi yang dikomposisikan dengan jumlah serat pemakanan, vitamin, dan antioksidan. 
  
Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa oligonol, polifenol berat molekul yang rendah, didapati dengan banyaknya dalam buah laici. Oligonol dianggap mempunyai tindakan virus anti-oksida dan anti-selesema. Di samping itu, ia membantu meningkatkan aliran darah di dalam organ-organ, mengurangkan berat badan, dan melindungi kulit daripada sinaran UV yang berbahaya. (Takuya Sakurai (University Kyorin, Jepun), Biosci. Biotechnol. Biochem)


Laici, seperti buah-buahan sitrus, adalah sumber yang sangat baik vitamin C, 100 g buah-buahan segar menyediakan 71.5 mg atau 119% daripada nilai harian yang disyorkan. Kajian menunjukkan bahawa penggunaan buah-buahan yang kaya dengan vitamin C membantu tubuh manusia bertindak sebagai agen jangkitan, dan mengelakkan radikal pro-radang.
  
Selain itu, ia adalah satu sumber yang sangat baik vitamin B-kompleks seperti thiamin, niacin, dan folates.Vitamin ini sangat penting kerana ia berfungsi dengan bertindak sebagai co-factor untuk membantu badan memetabolismekan karbohidrat, protein, dan lemak. 
  
Laici juga mengandungi jumlah  mineral yang sangat baik seperti kalium. Potassium merupakan satu komponen penting dalam sel dan cecair badan membantu mengawal kadar jantung dan tekanan darah, dengan itu, ia menawarkan perlindungan terhadap penyakit jantung strok dan koronari. Iron diperlukan dalam pengeluaran sel-sel darah merah.

Buah laici bukan sekadar sedap malah sangat berkhasiat untuk tubuh badan kita.


2 Senyuman